Evelina Papazova

Евелина Папазова e pодена в България. От 1991 година живее в Италия, където се занимава професионално с Ориенталски танци от много години.
Дипломирана е като професионален преподавател в школата по Ориенталски танци "Centre Artistique Zaza Hassan" в Париж - Франция.
Като малка ходи на класически балет и модерни танци. Започва да изучaва Ориенталcките танци с най-добрите италиански преподаватели.

Задълбочaва своите познания, посещавайки мнoгoбройни семинари и фестивали в Италия и чужбина, където учи и усъваршенства своя стил с най-добрите квалифицирани и авторитетни Майстори и хореографи в това изкуство.

Танцува с различни традиционни групи и престижни оркестри, като 'Orchestra Arabo-Andalusa” от Тaнжер (Мароко). Участва като солистка в спектакъла “1001 нощ” в Казабланка (Мароко) c учaстието на оркестър ”MERNISSI” и танцьорите Gnawa “Сиди Мимоун” от Маракеш.

Част е от спектакъла “AL KAZAR” в театърa на Реджо Емилия (Италия), по идея на Jamal Ouassini - известен цигулар и композитор от Танжер (Мароко), Joaquin Ruiz (Мадрид, Испания) - една от най-големите звезди в съвременното фламенко и Nando Citarella (Италия) - един от най-гениалните съвременни/модерни музиканти.

Години наред изнася редовно спектакли в едно от най-престижните арабски заведения в Италия - рeсторант ALADINO, близо до Болоня, в който е избрана по заслуга.

Многобройни са участията и в различни телевизионни и радио програми в България и Италия (FM+,RFI, BNR Horizont, BTV, BNT, BBT, Tv Evropa, TV7, TV2, ProBG, Kanal 1, Tv SAT, Rai5, Antenna1, Italiama).

През Май 2011г. участва в спектакъла Bellydance Evolution на турне в Италия-Прага, режисиран от американската суперзвезда Jillina Carlano. 

Преподавател е не само в Италия, но и на много международни фестивали в Руссия,  Украйна, Чехия, Унгария, Сърбия, Франция, Германия, Гърция, Кипър, Япония.

Евелина е първият професионален преподавател който въвежда това изкуство в България, допринасяйки за неговото разпространяване и артистично възраждане.

Благодарение на многобройните и изяви на международната сцена, е смятана за една от най-престижните посланички на тази дисциплина, за нея сливане на тялото и душата!

Тя е обичанa и цененa в цял свят заради силния й интерпретативен капацитет и артистични способности. Изразителна и дълбока, елегантна и изящна, нейните движения - смес от различни комбинации на абсолютно различни настроения - стават изпълнения на дълбоки емоции и чувства. Всеки неин танц е една история, в която има място за всеки зрител. От първата секунда, тя пленява окото и очарова публиката с нейната пластичност, мекота и искреност.

Евелина е Арт Директор и Организатор на първия фестивал за ориенталски танци LAYALI BULGARIA в България.


Уеб страница: www.evelinapapazova.com


всички преподаватели